Kom i gang med gratis alkoholbehandling

Du hjælper dine børn, når du gør noget ved dit alkoholproblem

Alkoholmisbrug? Tal med dit barn

At stoppe med at drikke er svært, når man er blevet afhængig. Men det bedste, du kan gøre for dine børn, er at gøre noget ved dit alkoholproblem. Det giver respekt, og det er aldrig for sent!

For meget alkohol gør omsorgsfulde og opmærksomme forældre utilregnelige, uinteresserede og egoistiske. Og børnene mister tilliden til forældrene.

Start med at tale med nogen, der forstår din situation og kan hjælpe. Her på siden kan du finde kontakt til vores rådgivere på telefon og brevkasse. Du kan også læse om gode råd i forhold til dine børn længere nede på siden.

Alkolinjen 80 200 500

Ring anonymt og gratis til Sundhedsstyrelsens Alkolinje og tal med en professionel rådgiver.
Alkolinjen har åbent alle hverdage kl. 11 – 15

Brevkassen

Skriv anonymt og gratis til pårørende-rådgivere, alkoholbehandlere og sygeplejersker med speciale i alkoholskader på Hope Brevkassen.

Du kan også få gratis og anonym vejledning hos de kommunale alkoholrådgivninger.


TIPS

Her kan du finde gode råd til at forstå dine børn og tale med dem om problemet.

 • Interesse og omsorg

  Har man det svært, er der ikke meget overskud til andre. Og det kan være en udfordring at imødekomme børns behov for nærhed og kontakt, når man drikker. Men selv små tegn på opmærksomhed, som viser, at du holder af dit barn, har stor betydning. Et klem, et venligt ord eller at spørge til, hvordan dit barn har det.

 • Tænk over børnenes hverdag

  Er der særlige mønstre, der skaber utryghed, angst eller forvirring hos dine børn, som du kan forsøge at takle anderledes?
  - Bliver du hurtigt vred?
  - Virker du uinteresseret eller afvisende?
  - Hvad kan det betyde for deres opførsel?
 • Tal med dit barn

  Når du taler med dit barn, kommer I hinanden nærmere. Du får indblik i ting, dit barn har set, oplevet, ikke forstår og som barnet måske har brug for hjælp til at få bearbejdet eller misforståelser, der skal opklares.

 • Bekræft dit barns følelser og oplevelser

  Det hjælper barnet at forstå det, der sker i familien, og få snakket om det, de har set, og de følelser, som er knyttet til oplevelsen. På den måde mestrer de bedre skyldfølelsen, skammen og uforudsigeligheden, som ofte følger med, når der er alkoholproblemer i familien.
  Følelserne forsvinder ikke, men ved at snakke med barnet og bekræfte oplevelserne og følelserne omkring det, kan det gøre hverdagen lidt lettere.

 • Undgå hemmeligheder

  Mange forældre forsøger at holde alkoholproblemet hemmeligt. Det gælder også den forælder, som ikke har et alkoholproblem. Forældre ønsker at beskytte barnet og tror, det er bedst, at barnet ved mindst muligt. Men barnet opfatter langt mere, end vi tror, og de fleste er helt klar over alkoholproblemet. Hvis forældrene prøver at skjule det, bliver det en ”pseudo- hemmelighed”, som skaber meget mere usikkerhed og misforståelser.

 • Vær konkret

  Det er altid godt for et barn at få snakket om de oplevlser og tanker, det har. Men tag gerne udgangspunkt i noget helt konkret. At tale om en bestemt hændelse er en god måde at åbne op på og spørge ind til, hvad barnet tænkte eller følte. Nogle børn har brug for god tid til at tale om fakta omkring situationen, før de kan snakke om, hvad de oplevede eller følte.

 • Hvordan taler man om det?

  Det er ikke altid nemt at få en god nærværende snak med sine børn, særligt ikke hvis temaet er sårbart og vanskeligt som et alkoholproblem. Her er nogle gode råd i sådanne situationer:

  Find en god situation
  Du kender dit barn og ved, hvilke situationer egner sig bedst til sådan en samtale. Det er ikke altid, det fungerer at sætte sig ned og sige: "Nå, skal vi snakke om det?"
  Som regel vil det være bedre i forbindelse med en aktivitet - en tur i skoven, eller når barnet tegner eller leger.

  Lytte
  Start med at lytte og give barnet tid til at fortælle. Spørg gerne, men afbryd ikke med fx: "Det var ikke sådan..."
  Det er naturligt, at barnet konstruerer sine egne forklaringer, og det er godt, at du kender til dem. Det vil gøre det nemmere for dig at vide, hvad du skal sige og forklare.
  Du kan også begynde med at minde barnet om noget, som er hændt fornyeligt og har med alkoholproblemet at gøre.