Når voksne drikker for meget, er det ikke kun deres eget problem

122.000 børn vokser op i familier med alkoholproblemer, og jer der arbejder professionelt med børn, kan næsten ikke undgå at støde ind i nogle af dem. Men de kan være svære at spotte. Både forældre og børn er med til at dække over misbruget. Her på siden kan du finde tips, guides og vejledninger til, hvordan du spotter børnene, og hvordan du tager hul på den vigtige bekymringssamtale.

Grib ind når barndommen er fuld af alkohol

En forældres alkoholproblemer kan have store konsekvenser for børnene. Ikke bare for deres trivsel i hverdagen, men også for deres fremtid. Angst, depression og selvmord er langt hyppigere, hvis man er vokset op i en alkoholfamilie. ifølge Sundhedsstyrelsen er det sådan, at hvis far eller mor har en alkoholrelateret diagnose, så har børnene i sammenligning med andre børn:

› ca. 2½ gange større risiko for som børn at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling.
› ca. 3½ gange større risiko for at blive anbragt uden for hjemmet.
› ca. dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord.
› ca. otte gange så stor risiko for at opleve vold i hjemmet.

Se film om folkeskolelærer

Hvordan kan du gribe det an, hvis du opdager at en af dine elever har det svært med en mor eller far der drikker for meget? Filmen er lavet af DeDrikkerDerhjemme, der er København Kommunes tilbud til børn og unge i familier med alkoholproblemer.

Få vejledning og sparring

Jo før du griber ind, jo færre skader på barnet og familien. Det kræver kun én voksen at ændre et barns liv. Grib ind, selv om det kan føles grænseoverskridende. Du kan blive den voksne, som skaber ændringen.

Personlig faglig sparring:

Ring til Københavns Kommunes tilbud DeDrikkerDerhjemme på: 3317 2010 Åbent alle hverdage kl. 9 - 16

Ring til Sundhedsstyrelsens og Alkohol & Samfunds Alkolinje på: 80 200 500 Åbent alle hverdage kl. 11 - 15

Her får familier med alkoholproblemer hjælp

Se adresser på alle steder børn og unge i alkoholfamilier kan få hjælp

Der er rundt i landet mange specialiserede professionelle tilbud til børn og unge, der vokser op med en mor eller far der drikker.

Klik og se landkort med adresser

Se adresser på alle steder voksne med alkoholproblemer kan få hjælp

Forældre med alkoholproblemer kan få gratis ”skræddersyet” professionel alkoholbehandling hos kommunerne.

Klik og se liste med alle adresser

Alkohol & Samfund og TrygFonden i samarbejde om Respektkampagnen

Alkohol & samfund gennemfører Respektkampagnen i samarbejde med TrygFonden. Den landsdækkende kampagne skal få flere med alkoholproblemer til at søge hjælp. Alle har ret til gratis rådgivning og behandling gennem kommunen, men det er der desværre mange, der ikke ved, og der går i gennemsnit 11 år, før folk søger hjælp.

Kampagnen kører for fjerde år i træk fra d. 11. januar til 6. marts 2018 på tv, online og med lokale aktiviteter i kommunerne. I år sætter kampagnen særligt fokus på børn og unge i familier med alkoholproblemer.

Alkohol & Samfund
Med støtte fra TrygFonden